10.01.2023 Salı

STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Stres hemen hemen herkesi hayatında bulunan ve bazı olaylardan kaynaklı da olabilecek psikolojik bir problemlerdir.




STRES İLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Stres hemen hemen herkesi hayatında bulunan ve bazı olaylardan kaynaklı da olabilecek psikolojik bir problemlerdir. Aslında kişiler psikolojik olarak bir darbe aldıktan sonra verdikleri tepkiye stres denir. Kişiler günlük hayatta yaşadıkları en ufak bir gerginliğe tepki göstermez. Bu olumsuzluklar biriktikçe, en son safhada kişilerin dışa vurmasına stres denir. Herkes mutlaka stresle savaşır, günlük hayatta otobüsü kaçırdıktan sonra arkasından ‘Ah be!’ diye yakınmamız da aslında yaşanan stresin bir dışa vurum şeklidir. Bu yüzden önemli olan stresi en az seviyede tutarak onu yönetmeyi bilmektir.

 

STRES TÜRLERİ NELERDİR?

Birden çok stres türü vardır. Günlük stresler mutlaka herkesin hemen hemen her gün yaşadığı durumlardır. Örnek olarak trafikte kalmak ve iş yerinde bir projeden olumsuz cevap almak, sevgiliniz ile tartışmak olabilir.

Gelişimsel stres ise kişinin hayatında yaşına bağlı olarak yaşadığı bazı dönemler ile ilgilidir. Çocukluk döneminden hemen sonra gelen ergenlik, yetişkinlikten sonra gelen menopoz dönemi veya askerlik dönemi gibi dönemlerde kişilerin stres yaşamaları normaldir. Hem vücudunda hem hayatında hiç bilmediği bazı durumlar yaşayan kişilerin bunun stresini yaşamaları ve psikolojilerinin tepki vererek bir dışavurum yaşaması oldukça olağan bir durumdur.

Bir diğer stres türü ise hayat krizleri ile ilgili stres yaşanmasıdır. Bu stres türünde kişinin hayatında büyük değişimler gerçekleşir. Çok sevdiğiniz bir yakınınızın ölümü, eşinizden boşanma gibi örnekler bu duruma verilebilir.

Herkes stresten farklı etkilenebilir. Eşinden ayrılan bir kişi stres seviyesini çok fazla arttırıp belki depresyona girebilir ama diğer kişide herhangi bir stres durumu gözlemlenmeyebilir. Kişilerin yaşanmışlıkları, tecrübeleri, yaşları veya hayata bakış açıları stres seviyesi ile doğrudan orantılıdır. Her durum herkeste farklı yansımalara yol açabilir ve hatta bazı durumlara bazı kişiler herhangi bir tepki bile göstermeyebilir. Çok stresli bir hayatın içerisinde yer alan kişilerin öğrenmesi gereken şeylerden bir tanesi bu stresi yönetmektir. Çünkü bazı durumlarda travmatik olaylar büyük stres kaynağı olmaktadır. Trafik kazası yaşayan bir kişi uzun süre arabaya binmez veya evden dışarı çıkmaktan bile korkar. Tüm bu durumlar aslında trafik kazasının oluşturduğu stresin bir sonucudur. İleri seviyede stres yaşanması depresyona veya farklı psikolojik hastalıklara yol açmaktadır. Zaten birçok hastalığın ana sebebi strestir. Vücutta negatif duyguların temelinde stres yattığı için hem psikolojik hem fiziksel olarak birçok hastalığa sebep olmaktadır. Kanser hastaları için moral ve motivasyonun çok önemli olduğu söylenir. Bunun sebebi aslında stresten uzak kaldıkça vücudun kanser hücreleri ile daha kolay savaşmasıdır.

 

STRES YÖNETİMİ NASIL SAĞLANMALIDIR?

Stres çoğu zaman kişilerin iş hayatlarından kaynaklı olabilmektedir. Polis, psikolog, öğretmen, fiziki ağır şartlarda çalışılan işler, baskı altında olunan ve devamlı talepkar insanlarla çalışılan işlerde stres oldukça fazladır. İş değiştirmenin veya işten uzaklaşmanın mümkün olmadığı durumlarda oluşan stresi iyi yönetmeli ve psikolojik sağlığın korunması gerekmektedir. Yoğun stres anında ani tepki vermemekte fayda vardır. Sağlıklı düşünme mekanizmasının çalışmasına engel olabilmektedir stres.

Stresin büyük olduğunu hissettiğiniz anda mola verebilirsiniz. Bulunduğunuz alandan uzaklaşarak, belki koridorda yürüyerek belki dışarıda 5 dakika nefes alarak sakinleşebilir, üzerinizdeki stresi dağıtabilirsiniz. Spor yapmak, koşu veya yürüyüş gibi aktiviteler kişinin hem bedenini hem ruhunu rahatlatacaktır. Deniz kenarında veya mümkünse ormanda yapılan yürüyüşlerin ekstra faydası olabilir. Stres her yerde, her işte, her hayatta maalesef ki var. Stresi doğru yöneterek bundan kazanç sağlayabilmek bu sebeple oldukça önemlidir.

EN ÇOK OKUNAN MAKALELERİMİZ

ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

TOKSİK İLİŞKİ NASIL YÖNETİLİR?

ŞİDDETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

PSİKOLOG TERCİHİ NEYE GÖRE YAPILIR?

BAKIRKÖY AİLE TERAPİSİ



Benzer İçerikler