Şiddet sözlü veya fiziksel olarak farketmeksizin kişiler üzerinde büyük yıkıcı etkiler bırakan bir eylemdir. Yasal olarak ve insani bir yaklaşımla kişilerin birbirlerine şiddetin hiçbir türlüsünü uygulamamaları gerekmektedir. Son zamanlarda sosyal şiddet adı altında sosyal medyada gerçekleştirilen bir şiddet türü ortaya çıkmıştır. Sosyal medya üzerinden ‘’linç’’ veya ‘’yorum’’ adı altında yapılan ağır eleştirilerde şiddetin bir türüdür.
Sözlü şiddete maruz kalan çocuklarda veya ergenlerde genelde yetişkinlik hayatında psikolojik rahatsızlıklar gözlemlenmektedir. Toplum içinde sözlü şiddete maruz kalmak kişilerde özgüven eksikliği yaratmakta hatta bazı durumlarda sosyal anksiyete bozukluğu oluşturmaktadır. Sosyal anksiyete ise topluluk önünde bulunmayı istememe, geri planda olmayı sevme durumudur.
Sözlü şiddete maruz kalan bireyler, insanlarla iletişime geçerken ağır eleştirileceğini düşündükleri için her zaman fazla temkinli konuşmayı tercih eder. Devamlı kişinin kendini kontrol altında tutmaya çalışması oldukça stresli bir durumdur. Devamlı olarak tehlike altında olduğunu düşünen bireyler insanlarla sosyalleşmek istemez, yalnız başına zaman geçirmekten daha fazla keyif alır. Sözlü şiddet her zaman alenen hakaret demek değildir. Bazı durumlarda ağır eleştirilere maruz kalmak, ortaya konulan işin hiçbir durumda beğenilmiyor olması, manipüle ediliyor olmak da sözlü şiddettir.
Sözlü şiddet hangi sebeple var oluyorsa olsun kişilere kendilerini değersiz hissettiren bir olgudur. Kişiler kendilerini, fikirlerini, varoluşlarını anlamsız ve değersiz görerek kendilerini psikolojik bir bunalıma sürüklerler. Aslında yapılması gereken şey, kişiyi sözlü bir şiddete maruz bırakan kişiden uzaklaşması veya tamamen iletişimini kesmesidir. Şiddettin tüm türlerinin affedilebilir, olumlanabilir bir yanı yoktur ve kişinin kişilik haklarına yapılan bir ihlal, saygısızlıktır. Bu tarz durumlar ile karşılaşıldığı zaman uzman bir psikologdan ve emniyet güçlerinden destek alınmalı, olabildiğinde şiddet gösteren kişiden uzak durulmalıdır.
EN ÇOK OKUNAN MAKALELERİMİZ
TOKSİK İLİŞKİ NASIL YÖNETİLİR?
PSİKOLOG TERCİHİ NEYE GÖRE YAPILIR?