28.10.2022 Cuma

ŞİDDETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Şiddet birçok türü ile çocuk yetişkin demeden tüm insanlarda kalıcı etkiler bırakan bir durumdur.




ŞİDDETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

 

Şiddet birçok türü ile çocuk yetişkin demeden tüm insanlarda kalıcı etkiler bırakan bir durumdur. Fiziksel şiddet, psikolojik şiddet demeden her ikisi de kötü sonuçlar doğurabilen ve maruz kalan kişilerin hayatlarını uzun yıllar etkileyen bir boyuttadır. Şiddetin birçok türü vardır. Psikolojik şiddet denildiği zaman kalıcı bir etkisi olmayan, sadece ağır eleştiriler gibi gözükse de şiddetin her türlüsü çok fazla zararlıdır. Öncelikle şiddet türlerini inceleyelim.

 

  1. Fiziksel Şiddet
  2. Cinsel Şiddet
  3. Psikolojik Şiddet
  4. Ekonomik Şiddet
  5. Dijital Şiddet

 

Fiziksel şiddet kişilerin karşılarında ki bireylere fiziki olarak kaba kuvvet uygulaması ile birlikte bir baskı oluşturmaya çalışmasıdır. Bazı durumlarda yıldırma, korkutma, gözdağı verme gibi sebeplerle kaba kuvvete başvurulması durumuna da fiziksel şiddet denmektedir. Bazen ise fiziksel şiddet uygulayan şahıslar tamamen kendilerini üst görmek için yapmaktadır. Çocuklara uygulanan şiddette bunlardan bir tanesidir. Çocuğa, güç merkezinin kimde olduğunu öğretmek için kaba kuvvete başvuran kişiler yaptıkları yanlışın farkında değillerdir. Öncelikle çocuklarda bir bireydir. Kabul edilmesi gereken en önemli nokta budur. Çocuklarda yetişkin insanlar gibi, iradeye sahip ve şiddet görmeyi hak etmeyen bir bireydir. Çocuklar dahil hiçbir birey şiddeti hiçbir türlüsünü hak etmemektedir. Ama yetişkinlik hayatının temelini atan çocukluk dönemi alt bilincini şiddet gibi olumsuz duygu ve düşünceler ile doldurmak ileriki yaşamı oldukça negatif etkilemektedir. Şiddete maruz kalan çocuklarda, çocukluk döneminde bile dışavurumlar gözlemlenmiştir. Bir hastalığa bağlı olmayan alta kaçırma, sık sık irkilme, aşırı terleme, insanlardan kaçma ve yalnız kalmaya çalışma, konuşmada gerileme veya gelişim göstermeme, yeme içmede azalma ve zorluk, özgüvende azalma, dikkat dağınıklığı gibi birçok rahatsızlık kendini göstermektedir.

 

Çocukluk döneminde maruz kalınan fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddet çocuğun yetişkin döneminde de birçok problem olarak geri dönmektedir. Bebekler ve çocuklar etrafında olan biten her şeyi hafıza manikasıymış gibi bilinçaltına iletmektedir ve bu sayede de bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanan her şey yetişkinlik hayatının yol haritası haline gelir. Çocukken dayak yiyen bir yetişkin, şiddete meyillidir, agresif davranışlar sergiler, hızlı sinirlenir gibi. Çocukluk dönemi için psikolojik şiddette oldukça zararlıdır. Devamlı eleştirilen, utandırılan çocuklarda ileri dönemde topluluk önünde konuşamama, özgüven eksikliği, mükemmeliyetçilik, doyumsuzluk, ikili ilişki kurmada zorluk gibi belirtilen görülebilir. Tüm bunlardan yola çıkarak şiddetin her türlüsü herkes için kötüdür ve uygulanmamalıdır diyebiliriz.

EN ÇOK OKUNAN MAKALELERİMİZ

ÇOCUK PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK İÇİN 5 ADIM

MUTSUZ EVLİLİK ÇOCUKLARA NASIL ETKİ EDER?

EFT NEDİR? PSİKOLOJİDE EFT YÖNTEMİ İLE DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞME

ALDATMA KORKUSU NASIL AŞILIR?

BAKIRKÖY PSİKOLOG



Benzer İçerikler