Psikolojik hastalıklar kişinin ruh sağlığını ve dolayısıyla yaşantısını her yönden olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında gelir. Genetik ya da dış faktörler nedeniyle ortaya çıkabilecek psikolojik hastalıklar tedavisi olmadan kendini tekrar eden hatta giderek artan şekilde kişinin hayatını zora sokan sağlık problemleridir.
Bu yazımızda hem dünyada hem de ülkemizde yaygın görülen psikolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir, psikolojik hastalıklar ne kadar sürer, psikolojik hastalıklar nasıl geçer konularına sizler için değineceğiz.
Psikolojik hastalık belirtileri gösteren kişilerin nasıl bir süreç yaşadığı ve özellikle tedavi alıp almadığı bu sorunların yaşandığı süreyi etkiler. Her psikolojik sorun kişinin farkındalık seviyesine, tedavisine ve hastalığına bağlı olarak farklı zamanları kapsar. Kimi psikolojik rahatsızlıklar ise ömür boyu sürmektedir.
Dolayısıyla spesifik bir psikolojik rahatsızlığı ve tedavisini ele almadan psikolojik sorunlar ne kadar sürede geçer gibi bir sorunun cevabını kesin olarak vermek mümkün değildir. Depresyon, kaygı bozukluğu, panik atak, anksiyete gibi psikolojik sorunlar düzenli gidilen seanslar ile genel itibariyle 3 ayın sonunda meyvesini verebilir. Ancak bu süre, hastalığın türü ve şiddetine göre uzayabilir. Ardından yapılan takip seansları ile kişinin durumu gözlemlenir.
Yaşantılara, yetiştirilme biçimine, yaşanan travmalara ve genetiğe göre değişen birçok psikolojik hastalık bulunmaktadır. Her birey, bu durumlara bağlı olarak farklı psikolojik sorunlar yaşayabilir. Şiddeti, yoğunluğu ve devamlılığı da değişkenlik gösterebilecek psikolojik hastalıklar oldukça geniş bir konudur.
Depresyon
Kaygı Bozukluğu
Panik Atak
Sosyal Fobi
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Bipolar Bozukluk
Paranoid Kişilik Bozukluğu
Histrionik Kişilik Bozukluğu
Narsisistik Kişilik Bozukluğu
Bağımlılıklar
Yeme Bozuklukları
Psikolojik hastalıklar listesi daha da kalabalıktır ancak en yaygın görülen psikolojik sorunlar yukarıdaki gibidir. Psikolojik hastalıklar ve belirtileri kendi içinde gruplandırılabilse de her hastalık kendi içinde ve bireysel olarak değerlendirilmelidir.
Psikolojik hastalıklar için en sağlıklı çözüm uzman bir psikolog ile görüşmek olacaktır. Ruhsal sorunların, tek başına bilinçsizce çözülmesi mümkün değildir. Uzman bir psikolog yardımı ile aşılabilecek psikolojik hastalıklar için en iyi psikolog tedavisi bile kimi zaman yetersiz kalabilir ancak bu gibi durumlarda gerek ilaç tedavisi gerek ise yatış tedavisi yapılarak kişiye işlevselliği yeniden kazandırılabilir.