Psikologlar günümüzde çok fazla önem arz eden bir mesleği icra eden kişilerdir. Psikologdan destek alan ve birlikte hayat yolculuğunu yürüten birçok kişi mevcuttur. Kişiler yaşadıkları travmalar, olaylar sonucunda veya bazen sebebi olmadan ihtiyaç duydukları terapiler ile sağlıklı bir düşünme yapısına veya farklı bir bakış açısına ulaşmayı hedeflerler. Bu sebeple psikolog-danışan uyumu oldukça önemlidir. Psikolog seçiminde kişilerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır.
Sosyal medya aracılığı ile de birçok bilgiye kolayca ulaşılabilmesi ile birlikte seçenekler artmaya, zihinler bulanmaya başladı. İnternette gezerken psikolog reklamları görmek bile mümkünken kişiler kendi ile en uyumlu psikoloğu nasıl seçecekleri konusunda çaresiz kalmaya başladı. Arama motorlarına ‘’En iyi psikologlar’’ yazıp aratarak bilgiye ulaşmaya çalışmak kişileri yanıltacaktır.
Bir psikologdan terapi almak için illaki kötü şeylerin olmasına gerek yoktur. Yakınlık yakalayıp bir bağ kuracağınız psikolog ile uzun yıllar bir arkadaş edasıyla görüşüp, içinizi açabilirsiniz. Keza zaten terapi almaya karar verdiğinizde bu terapinin 1-2 sefer ile sınırlı olmayıp devamının olacağını hem maddi hem manevi açıdan bilmenizde fayda var. Uzun zamanlar arkadaşlıklar devam etmezken psikolog ile nasıl anlaşabileceğinizi ve onu nasıl tercih edeceğinizi anlayabilmek için online olarak veya yüz yüze bir terapi alın. Bu terapi esnasında yargılanıyor gibi hissedebilir, dinlenmediğinizi düşünebilirsiniz. Kendinizi rahatça ifade edemediğiniz, ifade etseniz bile anlaşılmadığınızı düşündüğünüz bir psikolog ile görüşmeye çalışmak sizi daha fazla depresyona sürükleyebilir ve terapiden uzaklaştırabilir.
Bir psikolog ile görüşmeden önce kendisi hakkında araştırma yapmalısınız. İnternet üzerinden veya varsa basılı kaynaklardan yaptığı araştırmalar hakkında ve psikoloğun kendisi hakkında bilgi edinmelisiniz. Böylelikle ilk tanıştığınız kişiye içinizi açmamış olur ve aradaki enerjiyi önden hissetmiş olursunuz. Olumsuz gideceğini düşündüğünüz bir terapi için hem zaman hem bütçe hem tahammül ayırmadan genel bir araştırma yapmakta fayda vardır. İkinci olarak başladığınız bir terapi için ısrarcı olmamakta bazen fayda vardır. İlk terapide çoğu zaman danışan ve psikolog arasındaki iletişim kendini ortaya çıkartır. Bazen kişi kendini tekrar başka birisine ifade etmekten çekinebilir ama ısrarcı olmadan daha iyi eşleşilebilecek bir psikolog ile devam etmekte fayda vardır.
Terapi seansları uzun bir yol gibidir. Yola çıktıktan sonra farklı yollardan da sonuca ulaşılabilir ve bu yol emek ve özveri isteyen bir yol olduğu için psikolog seçimleri uzun vadede daha büyük pişmanlık oluşturmaması için dikkatli olunmalıdır.
EN ÇOK OKUNAN MAKALELERİMİZ
ÇOCUK PSİKOLOJİSİNİ ANLAMAK İÇİN 5 ADIM
MUTSUZ EVLİLİK ÇOCUKLARA NASIL ETKİ EDER?
EFT NEDİR? PSİKOLOJİDE EFT YÖNTEMİ İLE DUYGUSAL ÖZGÜRLEŞME