Psikoloji biliminin ilerlemesi ve günümüzde bir tedavi yöntemi yaratması ile birlikte psikologluk mesleği ortaya çıkmıştır. Psikolojik olarak rahatsızlığı olan kişilerin durumlarını anlamak, tanı koymak, tedavi süreçlerini yönetmek, onlara öz farkındalık kazandırmak adına çalışan psikoloji doktorlarına psikolog denir. Hastaları dinleyerek asıl problemin ne olduğunu saptamaya çalışan psikologlar, farklı yöntemler kullanarak hastaları tedavi etmektedir. Psikolojik rahatsızlıklara sahip olan kişilere yarar sağlamak adına çalışmalar yapmak, tedavi yöntemleri belirlemekte psikologların yaptığı işlerden birisidir. Eğer hastanın tedavisi farklı bir tıp alanına ait ise hastalara en fayda sağlayacak branşa yönlendirerek ilaç tedavisine de başvurabilirler.
Öncelikle psikologlar da bir doktordur ve tüm doktorlarda olduğu gibi onların da empati ve hoşgörü duygularının gelişmiş olması gerekmektedir. Karşısında bulunan hastanın rahatsızlığını en içten hissederek anlamak gereklidir. Aksi takdirde hastalara fayda sağlamak oldukça zor olacaktır çünkü psikologların asıl işi bir noktada hastaları dinlemektir. Kişilere kilit sorular sorarak olaylar arasında bağlantı kurmaya çalışan psikologlarda gizlilik olmazsa olmaz bir durumdur. Çünkü tedavi olmak için gelen bireylerin akıllarında gizlilik ve güven ile ilgili tek bir soru işareti bile olsa anlatmak istedikleri şeyleri kısıtlandıracakları için tedaviye ulaşmak zorlaşacaktır. Bireylerin kendine ve bir başkasına zarar vermeyi düşünmesi haricinde tüm konuşulanlar hasta ve psikolog arasında kalmalıdır.
Kişiler genelde yaşadıkları ruhsal problemleri anlamlandırmak ve adlandırmak için, çoğu zaman bu problemlerden kurtulmak için, kimi zaman ne olduğunu anlamadıkları problemlerin çözümlenmesi için gelmektedir. Ama toplumda sık sık konuşulan şeylerden birisi de kişilerin psikologlarından memnun kalmadığı yönündedir. Hastalıklar ile başa çıkmak zordur bu yüzden kişiler hızla bir çözüm beklemekte ve bu hastalıktan kurtulmak istemektedir. Bu tıpkı başı ağrır ağrımaz ilaca sarılmak gibidir. Psikolojik problemlerin ağrı kesicisi psikolog olarak görülür ve hemen çözüme gitmek istenir. Aslında psikologla yapılan psikoterapiler bir süreçtir. Bu süreç bazen çok uzun bazen çok kısa sürebilir. Önemli olan bir çözüme ulaşabilmektir bu yüzden sabırlı olmakta ve istikrar sağlamaktadır.
Psikologlarda gözlem yeteneğinin çok güçlü olması gerekmektedir çünkü çoğu zaman sorunlar gün gibi ortada değildir. Hatta sorunlar ortada olsa bile arka planı sorgulanarak ve travmalar, hatıralar, hastanın hareketleri incelenerek farklı sonuçlara ulaşılabilir. Bu yüzden hastalar cümle aralarında neler diyor, nasıl davranıyor ve nelerden bahsetmek istiyorlarsa o cümlelerde bir alt metin mutlaka bulunur. Bu metinleri ortaya çıkarabilmek için psikoloji bilimi ile ilgilenen bilim insanları devamlı çalışmaktadır bu sebeple yeni tedavi yöntemleri de devamlı olarak ortaya konulmaktadır. Psikologlar en yeni tedavi yöntemlerini de takip etmelidir.
Hastalar ile iletişim halindeyken, empati yaparak ve onları anlayan bir dil ile konuşulmalıdır. Her ne olursa olsun unutulmaması gereken en önemli şey psikoloğun karşısındaki kişinin psikolojik rahatsızlığı olan bir kişi olduğu ve tedavi amaçla geldiğidir. Bu yüzden hastalarla, aşağılayıcı veya iğneleyici bir dil ile konuşulmamalıdır. Aynı şekilde hastalarla samimiyet kurulmamalıdır.
Hayır. Psikolog ile psikiyatrist tamamen iki farklı alandır. İkisi de ruhsal hastalıkları tedavi eder ama psikiyatristler tıp fakültesi mezunudur ve ilaç yazabilir. Onların tedavi yöntemi genelde ilaç tedavisi olur. Ama psikologlar lisans eğitimlerini Psikoloji üzerine yapar ve onlar ilaç yazamaz, psikoterapiler ile hastalarını iyileştirmeye çalışırlar. Rahatsızlığınızın çözümü psikolog da mı yoksa bir psikiyatristte mi bilmiyorsanız psikoloğa gidebilirsiniz. Psikologlar ilaç tedavisine ihtiyaç duydukları veya sinirsel bir durum olduğunu saptadıkları takdirde danışan hastayı psikiyatriye yönlendirmektedir.
EN ÇOK OKUNAN MAKALELERİMİZ
TOKSİK İLİŞKİ NASIL YÖNETİLİR?
PSİKOLOG TERCİHİ NEYE GÖRE YAPILIR?