12.11.2022 Cumartesi

ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

Yeni bir ortama girileceği zaman çocuk yetişkin demeden herkeste az da olsa bir gerginlik oluşmaktadır.




ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

Yeni bir ortama girileceği zaman çocuk yetişkin demeden herkeste az da olsa bir gerginlik oluşmaktadır. Heyecanla birleşen bu gerginlik bazen büyük problemler meydana getirebilir. Çocukların dünyası oldukça sınırlıdır. Evden, parktan, bazı akraba evlerinden başka gördükleri ve hayal edebildikleri bir dünya olmadığı için ve bazen çocuklar okul dönemine kadar çok kalabalık ortamlarda da bulunmadıkları için birden okul hayatına geçiş yapmak onları korkutabilmektedir. Ayrıca tüm dünyası anne ve babası olan çocukları anne babadan uzak kalacak olmak ve yabancılarla dolu bir ortamda bulunacak olmakta korkutmaktadır. Genelde okulun ilk günü okul kapısında bekleyen veliler olur ve çocuklar kapının dışında anne babalarının olduğu fikrini kabul ederek onlardan uzaklaşabilir. İlk adımda okulda tamamen yalnız kalma fikri onları korkutmaktadır. Özellikle anneye veya babaya bağımlı olan çocuklarda bu çok daha fazla görülmektedir. Normal zamanda dahi annesinin dizinin dibinden ayrılmayan çocukları tamamen uzakta olan okula bırakmak çocuklar için korkulu bir rüyadır.

 

Çocuğum Okula Başladıktan Sonra Farklı Davranmaya Başladı, Neden Olabilir?

Aslında bebek olmaktan çocuk olmaya geçen okula başlayan çocuklarda sinirli olma hali, içe kapanıklık, sebebi olmadan ağlamaya başlamak, odadan çıkmamak, okul günleri fazla uyumak gibi davranışlar gözlemlenebilir. Bu gibi durumlar yaşandığında çocukla iletişim kurmak, belki ona kendi anılarınızdan bahsetmek, kaygılarını anladığını belli etmekte fayda vardır.

 

Her değişim sancılı olur, çocuklar bir süre adapte olmakta zorluk çekebilir. Anneden uzaklaşmayı ilk defa deneyimleyen çocuklar okuldaki arkadaşları ile öğretmeni ile iletişimi reddediyor olabilir. Bu durum çocuğunuzun içe kapanmasına yol açar. Okulda yabancı gördüğü arkadaşları ile iletişime geçmek istemez. Terk Edildiğini düşündüğü içinde ebeveynlerine sinirli olur. Tüm bunlar normal süreçlerdir. Adaptasyon sağlandıktan sonra tüm çocuklar okulu sevecektir.

 

Annenin Çocuğa Bağımlı Olması Çocuklarda Okul Korkusuna Yol Açar Mı?

Çocukların anneye bağımlı olduğu kadar, çocuğuna bağımlı olan annelerde vardır. Çocuk okul çağına gelene kadar kendisinden uzak olmasına müsaade etmeyen, kendisinden ayrı hiçbir yere gitmesine izin vermeyen anneler çocuklarını bir nevi toplumdan soyutlar duruma gelmektedir. Bu durumda çocuklar çok fazla insanla tanışmaz, sosyalleşemez. Dünyası evinden ve anne babasından ibaret kalır. Bu durumda yeni bir ortama girecek olan çocukları korkutacaktır üstelik bu ortam oldukça fazla yeni insanı barındırır. Ama okula başlamak çocuğu korkuttuğu kadar anneyi de korkutur. Hayatında büyük bir zaman diliminin açığa çıkacak olması anneyi afallatabilir, boşluğa düşürebilir, bu normaldir. Her çocuk okul korkusuna aynı şekilde tepki göstermez. Bu yüzden annenin çocuğuna olan bağımlılığını bir kenara bırakıp ona destek olayı öğrenmesi gerekir. Çocuklar için yepyeni bir dünyanın başlaması ile birlikte sorumluluk bilincini öğrenmeleri gerekmektedir. Bunlar anne ve babanın desteği ile birlikte olur.

 

Çocuklar Yalnız Kalacaklarını Düşünüyor Olabilir Mi?

Ebeveynler bazı durumlarda çocuklarının yapmalarını istemedikleri hareketleri onları korkutarak çözmeye çalışmaktadır. ‘’Eğer uslu durmazsan seni polislere veririm.’’, ‘’Yemeğini yemezsen hemşireler sana iğne yapar.’’, ‘’Eğer yaramazlık yapmaya devam edersen seni sokağa atarım.’’ gibi eğer cümleleri çocuklarda bazı korkuları ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden çocuklar, polisten, hemşireden korkar hale gelir. Aynı şekilde sokağa atılacağını, terk edileceğini düşünen çocuklarda anne ve babadan, evden uzaklaşmak istemez. Okula bırakılıp terk edileceklerini düşünüp, okuldan korkmaya başlar. Bu yüzden çocukların hayatlarında olumsuz izler bırakmamak için onlarla iletişimde iken söylemlere dikkat etmek gerekir. Gelişim çağında olan çocuklar, duyduğu şeylerden oldukça fazla etkilenebilmektedir.

EN ÇOK OKUNAN MAKALELERİMİZ

TOKSİK İLİŞKİ NASIL YÖNETİLİR?

PSİKOLOG TERCİHİ NEYE GÖRE YAPILIR?

NEDEN ÖFKELENİYORUZ?

BAKIRKÖY PSİKOLOG



Benzer İçerikler